Τα αντηλιακά λήγουν

Τα μόρια σε αντηλιακή λοσιόν (όπως homosalate και σαλικυλικό οκτυλεστέρας) μπλοκάρουν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενεργώντας ως φίλτρα  και αντανακλώντας τις υψηλές UV ακτινοβολίες. Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα μόρια διασπώνται και να χάνουν την αποτελεσματικότητα, κάτι σαν ληγμένο φάρμακο ή  βιταμίνες.

Πώς ξέρεις πότε θα λήξει;

  •  Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι το αντηλιακό είναι μόνο καλό για μία σεζόν. Μερικοί θα έχουν ημερομηνίες λήξης που αναγράφεται σε αυτά. Ωστόσο, τα περισσότερα αντηλιακά δεν έχουν ημερομηνία  λήξης που αναγράφεται σε αυτά. Αντ “αυτού έχουν «αριθμούς παρτίδας» πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί η ημερομηνία κατασκευής του προϊόντος.
  •  Για ορισμένα προϊόντα , ο πρώτος χαρακτήρας του κώδικα πολλά αντιπροσωπεύει το έτος κατασκευής (7 = 2007, κλπ). Ο δεύτερος χαρακτήρας είναι λίγο πιο περίπλοκος. Θα σας πω το μήνα παρασκευής χρήση αυτού του κώδικα: Α = Jan, Β = Φεβ, C = Μαρ, D = Απρ, Ε = Μαΐου,  G = Ιουνίου, H = Ιουλίου, J = Αυγ, Κ = Σεπτεμβρίου, M = Οκτώβριος, Ν = Νοε, και P = Δεκέμβριος
  •  Άλλα  SPF αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής 3 έτη από την ημερομηνία κατασκευής.
  •  Για άλλα , τα πρώτα 2 ψηφία του κωδικού αντιπροσωπεύουν το έτος που έγινε (07 = 2007, κλπ.) και τα επόμενα 3 ψηφία αντιπροσωπεύουν τη ημέρα του έτους (32 = 1 Φλεβάρη, 365 = 31η Δεκέμβρη, κλπ) . Δηλώνουν, επίσης, μια διάρκεια ζωής 3 έτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια σύσταση που έχει ως στόχο να βοηθήσει τον καθένα μας να συνειδητοποιήσει πώς ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιεί το αντιηλιακό, αλλά και τι μπορεί και πρέπει να περιμένει από τη χρήση του. Έτσι, ο μεγαλύτερος δείκτης προστασίας που επιτρέπεται να αναγράφεται στα αντιηλιακά είναι το 50 και από εκεί και πέρα υπάρχει το 50+. ­Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι με τον τρόπο που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό ο δείκτης προστασίας του είναι περίπου στο μισό από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία του. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε ότι δεν έχει τόση σημασία ο δείκτης που γράφει το αντιηλιακό, αλλά το πόσο σωστά το χρησιμοποιούμε. Το αντιηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ­ποσότητα, 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να βάλουμε μια πολύ μεγάλη ποσότητα για να «πετύχουμε» το δείκτη προστασίας που αναγράφει, θα έπρεπε δηλαδή να είμαστε κάτασπροι και επιπλέον να το ανανεώνουμε πολύ συχνά, κάθε 2 ώρες τουλάχιστον, ειδικά αν ιδρώσουμε, κολυμπήσουμε κλπ