Έκζεμα

Το έκζεμα είναι ένας  όρος για μια ομάδα παθήσεων που προκαλεί στο δέρμα κυρίως φλεγμονή, ερεθισμό και κνησμό. Ο πιο κοινός τύπος εκζέματος είναι γνωστός ως ατοπική δερματίτιδα  ή ατοπικό έκζεμα. Ατοπική δερματίτιδα αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών με συχνά κληρονομική τάση που αναπτύσσουν και άλλες αλλεργικές καταστάσεις, όπως άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Το έκζεμα επηρεάζει περίπου το 10% έως 20% των βρεφών και περίπου 3% των ενηλίκων. Τα περισσότερα βρέφη που εμφανίζουν την κατάσταση αυτή ξεπερνούν το δέκατο έτος της ηλικίας τους, ενώ μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα  σε όλη τους τη ζωή. Με την κατάλληλη θεραπεία, η νόσος μπορεί να ελεγχθεί με την πλειοψηφία των πασχόντων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;

Δεν έχει σημασία ποιο μέρος του δέρματος επηρεάζεται, το έκζεμα συνήθως προκαλεί φαγούρα. Μερικές φορές η φαγούρα θα αρχίσει πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος, αλλά όταν το κάνει το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα, στους καρπούς, τα χέρια ή τα πόδια. Μπορεί όμως να επηρεάσει και άλλους τομείς.

Οι  πληγείσες περιοχές συνήθως εμφανίζουν πολύ ξηρότητα, συμπυκνωμένη ή φολιδωτό. Σε ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι περιοχές αυτές μπορούν να εμφανίσουν αρχικά κοκκίνισμα  και στη συνέχεια να μαυρίσουν. Ενώ στους ανθρώπους με σκούρο δέρμα, το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει τη χρώση, καθιστώντας την πληγείσα περιοχή ή μειώνοντας  την φωτεινότητα.

Στα βρέφη, το δερματικό εξάνθημα μπορεί να παράγει μια στάζει, μετά την κατάσταση της αποξήρανσης που εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορούν να εμφανιστούν μπαλώματα οπουδήποτε.

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Η ακριβής αιτία του εκζέματος είναι άγνωστη, αλλά είναι πιθανόν να συνδέονται με μια υπερδραστήρια αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε ένα ερεθισμό.  Αυτή είναι η αντίδραση που προκαλεί τα συμπτώματα του εκζέματος.

Επιπλέον, έκζεμα βρίσκουμε συνήθως σε οικογένειες με ιστορικό από άλλες αλλεργίες ή άσθμα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από  «εξάρσεις» από δερματικό εξάνθημα επειδή  ο οργανισμός τους αντιδράει  σε ορισμένες ουσίες  ή προϋποθέσεων.  Άλλοι επειδή έρχονται σε   επαφή με ακατέργαστα ή χονδροειδή υλικά όπου μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα φαγούρα. Για άλλους που αισθάνονται πολύ ζέστη  ή πολύ κρύο, η έκθεση σε ορισμένα οικιακά προϊόντα όπως σαπούνι ή απορρυπαντικό, η έρχονται σε επαφή με το τρίχωμα των ζώων μπορεί να τους προκαλέσει ένα ξέσπασμα. Παθαίνοντας  μια λοίμωξη του αναπνευστικού  ή κρυολόγημα μπορεί επίσης να ενεργοποιεί κάποιο έκζεμα. Γενικά το στρες μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη επιδείνωση της καταστάσεις.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την ασθένειά τους με την ιατρική περίθαλψη και με την αποφυγή ερεθιστικών ουσιών. Η κατάσταση δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Πώς γίνεται η διάγνωση για έκζεμα;

Ένας  δερματολόγος μπορεί να κάνει μια διάγνωση του εκζέματος. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με έκζεμα υποφέρουν από αλλεργίες, ο γιατρός κάνει έλεγχο για αλλεργίες για να μπορέσει να  προσδιορίσει πιθανών ορισμένους ερεθισμούς ή ωθήσεις. Τα παιδιά με έκζεμα είναι ιδιαίτερα πιθανό να κάνουν διενέργειες για να δουν εάν προέρχονται από αλλεργίες.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Ο στόχος της θεραπείας για το έκζεμα είναι να ανακουφίσει και να αποτρέψει φαγούρα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Δεδομένου ότι η ασθένεια κάνει το δέρμα να είναι ξηρό και να προκαλεί  φαγούρα, λοσιόν και κρέμες πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κρατήθει το δέρμα υγρό. Τα προϊόντα αυτά συνήθως εφαρμόζεται όταν το δέρμα είναι υγρό, όπως μετά το μπάνιο, για να βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία. Ψυχρά επιθέματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον κνησμό.

Προϊόντα, όπως υδροκορτιζόνη κρέμα 1%, ή συνταγή με κρέμες και αλοιφές που περιέχουν κορτικοστεροειδή συχνά συνταγογραφείται για τη μείωση της φλεγμονής. Για σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει χάπια κορτικοστεροειδή. Επιπλέον, αν η προσβεβλημένη περιοχή μολυνθεί, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να σταματίσει τη μόλυνση που προκαλούν τα βακτηρίδια.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν αντιισταμινικά για τη μείωση έντονου κνησμού, θεραπείες πίσσα (χημικές ουσίες που αποσκοπούν στη μείωση φαγούρας), φωτοθεραπεία (θεραπεία με τη χρήση υπεριώδους φωτός που εφαρμόζονται στο δέρμα) και η κυκλοσπορίνη που είναι φάρμακο για τους ανθρώπους των οποίων η κατάσταση δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Μπορεί μερικές φορές να αποφευχθεί ή να μειωθεί η σοβαρότητα των εστιών που έχουν δημιουργηθεί  ακολουθώντας αυτές τις απλές  συμβουλές.

  • Ενυδάτωση συχνά
  • Αποφυγή των απότομων αλλαγών  στη θερμοκρασία ή την υγρασία
  • Αποφεύγοντας  την εφίδρωση ή την  υπερθέρμανση
  • Μειώνοντας το στρες
  • Αποφευγοντας κνησμώδης υλικά, όπως το μαλλί
  • Αποφευγοντας τα σκληρά σαπούνια, απορρυπαντικά, διαλύτες και
  • Με το να είστε ενήμεροι για τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν μια εστία ώστε να τα αποφεύγετε.