Μυρμηκιές

Τι είναι οι μυρμηγκιές, και τι τις προκαλεί;

Υπεύθυνοι για την εµφάνισή τους είναι κάποιοι υπότυποι του ιού των ανθρώπινων θηλωµάτων (HPV) οι οποίοι προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας δημιουργώντας αυτά τα µικρά αλλά μεταδοτικά ογκίδια. Ίσως γνωρίζετε τον HPV ως τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Οι υπότυποί του όµως που αφορούν την ανάπτυξη µυρµηκιάς συνήθως δεν σχετίζονται µε αυτά. Έτσι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού το πιθανότερο είναι αν έχετε µυρµηκιά να µην έχετε τον ιό HP. Ο HPV μολύνει το ανώτερο στρώμα του δέρματος, συνήθως εισέρχονται στο σώμα σε μια περιοχή του δέρματος σπασμένα. Ο ιός προκαλεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, φτιάχνοντας ένα εξόγκωμα. Οι περισσότερες μυρμηγκιές εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια. Είναι πιο συχνή στα παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Έχουν διαφορετική μορφή και σε διάφορα μέρη του σώματος. Κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως στα χέρια, αλλά μπορεί να είναι οπουδήποτε στο σώμα. Είναι τραχείες, σε σχήμα θόλου, και γκρι-καφέ χρώμα. Πελματιαίες μυρμηγκιές αναπτύσσονται στα πέλματα των ποδιών. Μοιάζουν με σκληρό, πυκνό μπάλωμα του δέρματος με σκούρες κηλίδες.

Η πελματιαία μυρμηγκιά μπορεί να προκαλέσει πόνο όταν περπατάτε, και μπορείτε να νιώθετε σαν να περπατάτε σε ένα βότσαλο. Ομαλές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως στο πρόσωπο. Είναι μικρά (συνήθως μικρότερο από τη γόμα στο τέλος του ενός μολυβιού), έχουν επίπεδη κορυφή, και μπορεί να είναι ροζ, ανοιχτό καφέ ή κίτρινο )

Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και, προκείμενου να εμποδίσετε την εξάπλωσή τους, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε αμέσως και να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με άλλες μυρμηγκιές. Συχνά, οι μυρμηγκιές επανεμφανίζονται και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δεν λαμβάνετε αυτές τις προφυλάξεις. Το 53% των ατόμων που πάσχουν από μυρμηγκιές είναι από 5 έως 19 ετών. Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή πάσχουν από ασθένειες που καταστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού, όπως η λοίμωξη με HIV, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηγκιές.

Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.

 Θεραπεία

Τι λύσεις υπάρχουν;

1)Τοπικό σκεύασμα. 

2)Η μέθοδος της κρυοπηξίας.

3)CO2 laser ή συνδυαστική χρήση των παραπάνω.

Ανάλογα δε με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία.