Μελάνωμα

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος. Ξεκινάει από τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Αν και το μελάνωμα ανευρίσκεται κυρίως στο δέρμα, μπορεί να συμβεί ακόμη και στα μάτια (uveal μελάνωμα).

Τα μελανοκύτταρα είναι τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, η οποία εμφανίζει χρώμα στο δέρμα. Η μελανίνη επίσης, προστατεύει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV).

Όταν οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους στο φως του ήλιου, τα μελανοκύτταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη και προκαλούν το μαύρισμα του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επίσης, όταν το δέρμα εκτίθεται σε άλλες μορφές υπεριώδους φωτός (όπως σε ένα θάλαμο μαυρίσματος).  Αν το δέρμα δέχεται  πάρα πολύ υπεριώδες φως, τα μελανοκύτταρα μπορεί να αρχίσουν να αυξάνεται υπερβολικά και να εξελιχθούν σε καρκινικά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μελάνωμα.

Πώς και πού εμφανίζεται το μελάνωμα;

Το πρώτο σημάδι του μελανώματος είναι συχνά μια αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου. Όμως, το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο σώμα.

Στους άνδρες, το μελάνωμα συνήθως εμφανίζεται:

  • στο πάνω μέρος του σώματος, ανάμεσα στους ώμους και τους γοφούς
  • στο κεφάλι και τον αυχένα

Στις γυναίκες, το μελάνωμα αναπτύσσεται συχνά σε μελαμψά άτομα στα ακόλουθα σημεία :

  • κάτω από τα νύχια
  • στις παλάμες των χεριών
  • στα πέλματα των ποδιών

Αν και αυτά είναι τα πιο κοινά σημεία στο σώμα για να εμφανιστούν μελανώματα, μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Γι “αυτό είναι σημαντικό να εξετάζετε  πάντα το δέρμα σας για να ελέγχετε για νέες ελιές ή για αλλαγές στις κρεατοελιές σας.

Με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι πολλές.

Καθώς γερνάτε, αυξάνονται   οι πιθανότητες για μελάνωμα , αλλά κάθε ηλικίας  άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν μελάνωμα. Στην πραγματικότητα, το μελάνωμα είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου σε νέους ενήλικες (ηλικίας 25 έως 29). Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν μελάνωμα.

Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Αν το μελάνωμα βρεθεί και θεραπευτεί στα πρώτα στάδια του, οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι πολλές. Εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί βαθύτερα στο δέρμα και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η εξάπλωση ονομάζεται μετάσταση.

Μόλις το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος πέρα από το δέρμα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Διάγνωση του μελανώματος

Αναρωτιέστε αν ένας σπίλος που έχετε ή  εμφανίσατε σε κάποιο σημείο του δέρματος  σας είναι μελάνωμα; Το μελάνωμα συνήθως φαίνεται διαφορετικό από τους συνήθεις σπίλους. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ύποπτους σπίλους στο σώμα σας είναι να κάνετε μια δερματολογική αυτοεξέταση.Ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι να σταθείτε μπροστά από έναν  ολόσωμο καθρέφτη. Χρησιμοποιήστε ένα φορητό καθρέφτη, μαζί με τον ολόσωμο καθρέφτη, για τις περιοχές που είναι δύσκολο να δείτε.

Αν παρατηρήσετε ένα μόριο που φαίνεται ασυνήθιστο ή που έχει αναπτυχθεί ή έχει αλλάξει  χρώμα ή  σχήμα τους τελευταίους λίγους μήνες, θα πρέπει να ενημερώσετε έναν δερματολόγο. Ο δερματολόγος θα σας κάνει  βιοψία, θα αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι του. Ένας παθολογοανατόμος  (άλλος ειδικός γιατρός) Στη συνέχεια, εξετάζει το δείγμα κάτω από ένα μικροσκόπιο για να ελέγξει για τα καρκινικά κύτταρα.

Αν ο σπίλος αποδειχθεί ότι είναι μελάνωμα, ο δερματολόγος σας θα πρέπει να σας ενημερώσει για την ασθένεια, με βάση:

  • το πάχος του όγκου
  • Αν, και πόσο μακριά, έχει εξαπλωθεί
  • είτε  ο όγκος έλκος (ρωγμές ή αιμορραγία)

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται στάσης.Το στάδιο του μελανώματος είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε γιατί καθορίζει τι είδους θεραπεία θα λάβετε.

Για να μάθετε πόσο παχύ είναι το μελάνωμα, ο δερματολόγος ή ο χειρουργός θα αφαιρέσει το σύνολο του όγκου σε συνδυασμό με κάποιο δέρμα γύρω από αυτό (αν αυτό δεν έγινε ήδη κατά τη διάγνωση). Ταυτόχρονα, ή σε μεταγενέστερο στάδιο, ο χειρουργός μπορεί να κάνει μια διαδικασία που ονομάζεται λεμφαδένα φρουρού (SLN) βιοψία. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να μάθει αν το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί.

Μετά από όλα τα ίχνη του όγκου που έχουν αφαιρεθεί, μπορείτε να δείτε μια ογκολόγο. Αν το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές ή εάν υπάρχει πιθανότητα το μελάνωμα να επανέλθει, ο ογκολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει επιπρόσθετη θεραπεία.

Οι σπίλοι που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο μελανώματος συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με χειρουργική επέμβαση και μόνο.

Η θεραπεία για το μελάνωμα εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

  • την ηλικία του ατόμου
  • την γενική υγεία του ατόμου
  • το στάδιο της νόσου

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη αγωγή για όλα τα στάδια του μελανώματος. Ο όγκος αφαιρείται εξ ολοκλήρου, μαζί με κάποια περιβάλλοντες ιστούς (συνήθως περίπου ¾ της ίντσας σε όλη). Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει από έναν δερματολόγο ή χειρουργό, και αυτό συμβαίνει μερικές φορές ως μέρος της διαδικασίας διάγνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα δερματικό μόσχευμα μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσει το δέρμα που έχει αφαιρεθεί.

Αν το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, οι προσβεβλημένοι λεμφαδένες μπορεί επίσης να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η μόνη θεραπεία που απαιτείται για τα άτομα με πρώιμου σταδίου μελάνωμα (λεπτότερη μελανώματα που δεν έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες). Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται τακτική παρακολούθηση επισκέψεις στο γιατρό, για να βεβαιωθείτε ότι το μελάνωμα δεν έχει επανέλθει και ότι άλλοι τυφλοπόντικες δεν χρειάζεται βιοψίες.

Όταν  ένα άτομο είχε μελάνωμα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ξαναέχει.

Για προχωρημένα στάδια μελανώματα (πάχος μελανώματα ή αυτές που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες), άλλες θεραπείες πέρα από χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστούν. Πρόκειται για τις «ανοσοενισχυτικό» θεραπείες, και μπορούν να λάβουν τη μορφή:

  • ανοσοθεραπεία
  • χημειοθεραπεία
  • ακτινοθεραπεία

Παρακαλούμε να συζητήσετε τις επιλογές σας μαζί μας