Θεραπείες με βλαστοκύτταρα ποιά είναι η αλήθεια;

Βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ιστούς του ίδιου του ασθενούς και χορηγούνται χωρίς προηγούμενη τροποποίηση, θεωρούνται ασφαλή δεδομένου ότι δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της απόρριψης ούτε αυξάνουν την πιθανότητα ογκογένεσης. Αντίθετα τόσο τα εμβρυϊκά όσο και τα επαγόμενα αυτόλογα βλαστοκύτταρα (iPSC) έχουν αποδειχτεί ογκογόνα. Επιπλέον τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα παρουσιάζουν την ιδιότητα να μεταναστεύουν στο σημείο της βλάβης και να συντελούν στην επούλωσή της, μια ιδιότητα που δεν έχουν ούτε τα εμβρυϊκά ούτε τα επαγόμενα βλαστοκύτταρα.

Αναγεννούν τους ιστούς

Αυτό συμβαίνει επειδή ο φυσιολογικός ρόλος των αυτόλογων βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή να επουλώνουν και να αναγεννούν τους ιστούς του οργανισμού ύστερα από έναν τραυματισμό. Ο μηχανισμός αυτός είναι προφανής σε πρωτόγονους οργανισμούς, όπως π.χ. ο αστερίας, οι οποίοι μπορούν να αναγεννούν ύστερα από τραυματισμό ολόκληρα τμήματα του σώματος ή και ολόκληρα άκρα. Στον άνθρωπο η ύπαρξη του μηχανισμού αυτού ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Οσο καιρό αναπτύσσεται ο ανθρώπινος οργανισμός δεν γερνάει, θεραπεύει ευκολότερα τις πληγές του και αναρρώνει χωρίς επακόλουθα. Αυτή η πανάρχαια παρατήρηση έρχεται σήμερα να επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη ότι στα παιδιά και τους εφήβους υπάρχουν στους ιστούς και κυκλοφορούν στο αίμα περισσότερα βλαστοκύτταρα απ” ό,τι στους ενήλικες και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Μάλιστα τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ατόμου. Τόσο μεγαλύτερη όσο νεότερο είναι το άτομο. Με την πάροδο της ηλικίας ένας μεγάλος αριθμός των γονιδίων των κυττάρων αυτών απενεργοποιείται, ενώ πολλά άλλα ενεργοποιούνται. Μια πρόσφατη μελέτη σε άτομα από 27 έως 73 ετών έδειξε ότι 432 γονίδια αυξάνουν τη δραστηριότητά τους με την πάροδο της ηλικίας στα βλαστοκύτταρα, ενώ άλλα 432 τη μειώνουν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα βλαστοκύτταρα που μπορούμε να συλλέξουμε κατά τη στιγμή της γέννησης επειδή έχουν ηλικία μηδέν διατηρούν στο ακέραιο τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βλαστοκύτταρα αυτά μπορούν να διατηρηθούν στο υγρό άζωτο για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης ζωής και να αποψυχθούν όταν χρειαστεί χωρίς να χάσουν τις θεραπευτικές και αναπλαστικές τους ιδιότητες.

Οι εφαρμογές και χρήσεις των κυττάρων αυτών στα τυχερά άτομα που οι γονείς τους είχαν προνοήσει να φυλάξουν το πολύτιμο αυτό υλικό κατά τη στιγμή της γέννησης αρχίζουν να γίνονται προφανείς από τις εκατοντάδες κλινικές ανακοινώσεις που δημοσιεύονται καθημερινά στον ιατρικό επιστημονικό Τύπο. Οι εφαρμογές αυτές, βασισμένες σε χιλιάδες προηγούμενες πειραματικές μελέτες, αφορούν όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες

Χρήσεις στην Δερματολογία

**Στον τομέα της  δερματολογίας και της πλαστικής χειρουργικής εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των εφαρμογών των βλαστοκυττάρων στην αντιγήρανση του δέρματος και στην επούλωση δυσίατων πληγών και εγκαυμάτων, όπως είναι οι πληγές που προκαλούνται ύστερα από έκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

Βέβαια στην ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία εχει ερευνηθεί ότι : Τα πιο κοινά αίτια τριχόπτωσης (>97%) δεν σχετίζονται με πρόβλημα των βλαστοκυττάρων ούτε με τον αριθμό των τριχοθυλακίων που είναι διαθέσιμα για την παραγωγή τριχών.Δηλαδή τουλάχιστον 97% των αλωπεκιών είναι αναστρέψιμες και δεν σχετίζονται με βλάβη των βλαστοκυττάρων.Ως εκ τούτου, πραγματικά αναρωτιέται κανείς: πού είναι το «βλαστοκυτταρικό» πρόβλημα που δήθεν «απαιτεί» διόρθωση από βλαστοκυτταρικές «θεραπείες»;