Διατροφή και τριχόπτωση

Έχει αποδειχθεί (Inaba, Masumi, MD,Inaba, Yoshikata, MD) η σχέση μεταξύ δίαιτας, τρόπου ζωής και σοβαρότητας της ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκίας, σε μελέτη με βιοψίες τριχωτού.

Συμβουλές που μπορεί κανείς να προτείνει σε άτομα με ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία που ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις πιθανότητες να διατηρήσουν τα μαλλιά τους και την υγεία τους γενικότερα είναι οι παρακάτω:

  • Προσπάθεια για πιο ήρεμη και λιγότερο στρεσογόνο ζωή. Παρόλο που φαίνεται ουτοπικό, η εκμάθηση κάποιων ασκήσεων διαλογισμού ή ασκήσεων αναπνοής που θα βοηθάει στην επίτευξη μιας πιο ήρεμης αντιμετώπισης των καταστάσεων είναι χρήσιμη πρώτα για την υγεία του ατόμου γενικότερα και κατ’ επέκταση για τα μαλλιά του
  • Μείωση των λιπαρών στη διατροφή. Τα τηγανητά φαγητά και τα κόκκινα κρέατα έχουν συσχετισθεί με αύξηση των λιποπρωτεϊνών στον ορό και με αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, που με τη σειρά τους πιθανόν να σχετίζονται με αύξηση της παραγωγής DHT και επιδείνωση της ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκίας. Λευκά κρέατα είναι το στήθος από τα πουλερικά και το χοιρινό, καθότι αν αφαιρεθεί το περιφερικό λίπος από το χοιρινό, έχει ελάχιστο ποσοστό λιπαρών (<3%). Κόκκινα κρέατα είναι το μοσχάρι, το βοδινό, τα αμνοερίφια, το κυνήγι .
  • •Παρόλο που η σημασία των ολικών λιπαρών στην πρόκληση της παχυσαρκίας έχει αμφισβητηθεί, έχει αποδειχθεί ότι σε άνδρες που άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, μείωσαν τα κορεσμένα λιπαρά και αύξησαν τα πολυακόρεστα, εμφανίστηκε σημαντική ευνοϊκή μεταβολή της τεστοστερόνης και της SHBG στον ορό,, ενώ μειώθηκε και η πιθανότητα εμφάνισης ΠΚ. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν δώσει αντίστοιχες μελέτες σε γυναίκες, αφού η μείωση των λιπαρών στη διατροφή από το 40% των προσλαμβανόμενων θερμίδων ημερησίως σε 20%, μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων και οιστρογόνων σε γυναίκες όλων των ηλικιών και δρα προστατευτικά και στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού,
  • Μείωση της κατανάλωσης τροφών με σύνθετους υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως σοκολάτες, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αμυλούχα κ.α. Οι τροφές αυτές προκαλούν υψηλή έκκριση ινσουλίνης
  • Επίσης, προϊόντα με πολλά συντηρητικά,πρέπει να αποφεύγονται, διότι αυξάνουν τις οξειδωτικές ρίζες (ROS)
  • Μείωση ή διακοπή του καπνίσματος, που αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, για την οποία, οι πάσχοντες από ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο, ενώ ο καπνός πιθανόν να δρα απευθείας αρνητικά στα τριχοθυλάκια
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Ήπια άσκηση, κυρίως υπό τη μορφή της αεροβικής άσκησης που θα συνδυάζεται με ήπια ισομετρική εκγύμναση με βάρη.
  • Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο διαφορετικών τρόπων εκγύμνασης έχει εξισορροπητικό ρόλο με το μέγιστο όφελος για την υγεία και τη φυσική κατάσταση,
  • Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα από την εκγύμναση.
  • Η Μεσογειακή διατροφή πιθανόν να αποτελεί την ιδανικότερη λύση και να συνοψίζει τις παραπάνω διατροφικές προτάσεις.

Συνολικά η τυπική Μεσογειακή διατροφή έχει 7 παραμέτρους:

  1. 1. Μεγάλη αναλογία μονοακόρεστων/κορεσμένων λιπαρών
  2. 2. Μικρή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
  3. 3. Κατανάλωση λαχανικών
  4. 4. Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, κυρίως ψωμιού
  5. 5. Υψηλή κατανάλωση φρούτων και οσπρίων
  6. 6. Μικρή κατανάλωση αλκοόλ
  7. 7. Μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων