Αντισυλληπτικά και τριχόπτωση

  • • Η τριχόπτωση είναι γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια των αντισυλληπτικών και μπορεί να εμφανιστεί και με τις ενδομήτριες συσκευές και τις υποδόριες μεθόδους αντισύλληψης, με συχνότητα έως 12%.
  • • Η ασθενής χάνει μαλλιά και όσο νεαρότερη είναι τόσο λιγότερο εμφανής είναι η απώλεια ενώ γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης είναι πιο επιρρεπής
  • • Για αποφυγή εκδήλωσης τριχόπτωσης προτείνονται νεότερα σκευάσματα Τα από του στόματος αντισυλληπτικά  χρησιμοποιούνται από το 1960 και το επονομαζόμενο «χάπι» είναι μία από τις δημοφιλέστερες μορφές αντισύλληψης στη δυτική παγκόσμια αγορά. Χρησιμοποιείται από περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και από τουλάχιστον 12 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Παρόλο που τα αντισυλληπτικά δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση τους και χρησιμοποιούνται από πολλές γυναίκες και για άλλες, ενδείξεις: για να ρυθμιστεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος, για να μειωθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου  και για την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ υπάρχουν και πολλά δερματικά οφέλη, όπως ο έλεγχος της ακμής και η αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης και του δασυτριχισμού.

Παρά την αναμφισβήτητη δημοτικότητα και τα οφέλη των αντισυλληπτικών χαπιών, ορισμένες γυναίκες βιώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ευαισθησία στους μαστούς, κεφαλαλγία, ναυτία και απώλεια της libido.,, Επιπλέον, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση μεταξύ Αντισυλληπτικών και αυξημένου κινδύνου αρτηριακών και φλεβικών θρομβωτικών επεισοδίων.

Ορισμένες γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση για ορμονο-εξαρτώμενη τριχόπτωση και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τριχόπτωσης ως παρενέργεια Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης, η γυναίκα μπορεί να είναι «επιρρεπής» σε αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν ότι η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση ή λέπτυνση των μαλλιών, προκειμένου να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη μέθοδο αντισύλληψης που θα επιλέξουν.