Συχνότητα επισκέψεων στο δερματολόγο σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανόν να γνωρίζουν ότι το δέρμα είναι ένα όργανο – το μεγαλύτερο του σώματος. Το δέρμα είναι εξ ίσου ευάλωτο στον καρκίνο, όπως οι πνεύμονες, το στομάχι, το στήθος ο εγκέφαλος, και ο προστάτης. Αν και δεν είναι τόσο θανατηφόρος, όπως άλλες μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του δέρματος σκοτώνει σχεδόν 12.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και υπήρχαν περισσότερες από 68.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μελανώματος (η πιο θανατηφόρα) που αναφέρθηκαν το 2009 [πηγή: Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία]. Οι  καρκίνοι του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα, βρίσκονται κυρίως σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Τα μελανώματα  σχεδόν πάντα οφείλονται σε έκθεση στον ήλιο, η οποία είναι ο κυριότερος λόγος για χρήση αντηλιακού που αποτελεί και αντιγηραντική ασπίδα.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου, αλλά ακόμα και το πιο θανατηφόρο είδος μελανώματος είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος αν προληφθεί. Υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος-μη μελανώματος που διαγνώτουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δερματολόγοι μόνο. [πηγή: Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία]. Είστε σε κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, αν εκτίθεστε παρατεταμένα στον ήλιο χωρίς να λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Είστε επίσης περισσότερο σε κίνδυνο, εάν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένειά σας ή εάν έχετε ανοικτή χροιά δέρματος. Ένας άλλος λόγος που πρέπει να προσέξετε είναι αν είχατε σοβαρό ηλιακό έγκαυμα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο στην παιδική ηλικία σας.

Έτσι, θα πρέπει να ανησυχείτε για κάθε περίεργη ελιά ή κηλίδα επάνω στον ώμο σας!

Μήπως χρειάζεται να ανησυχήσεις πολύ όταν έχεις φακίδες περισσότερο από το συνηθισμένο το καλοκαίρι;

Ευτυχώς για σας, ο δερματολόγος σας έχει τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Μια επίσκεψη για να δείτε κάτι νέο για το δέρμα σας είναι πάντα μια καλή ιδέα, αλλά είναι αρκετή για να ανιχνεύσει έναν επικείμενο καρκίνο του δέρματος;

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσο συχνά θα πρέπει να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας:

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να τηρούν αυτές τις συμβουλές, συνιστάται ότι οι ενήλικες πρέπει να επισκέπτονται το δερματολόγο τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για μια πλήρη εξέταση του σώματος.

Αυτό συνιστάται, αν είστε απολύτως υγιείς και δεν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Όταν  δείτε το δερματολόγο σας για μια εξέταση, θα πάρει και το οικογενειακό ιστορικό σας, και μπορεί να συστήσει ότι έχετε ανάγκη για περισσότερες από μία εξετάσεις ετησίως.

Εδώ είναι μερικοί λόγοι που μπορεί να συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος:

 

  • Μια αλλαγή στο δέρμα.
  •   (Αυτό θα μπορούσε να είναι μια νέα θέση, ή μια αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα ή το μέγεθος του τρέχοντος σημείου.)
  • Μια πληγή που δεν επουλώνεται.
  • Έχετε μια ελιά που έχει ύποπτη εμφάνιση.
  • Έχετε εξαιρετικά ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Θα πρέπει επίσης να εκτελέσετε τη διενέργεια τακτικών ελέγχων (αυτοεξέταση) για νέες κρεατοελιές, εξογκώματα και αποχρωματισμούς του δέρματος σας. Δεν υπάρχει μια ενδεδειγμένη ηλικία για να αρχίσετε να βλέπετε έναν δερματολόγο, αλλά πολλοί έφηβοι αρχίζουν για να βοηθήσει τη θεραπεία της ακμής τους. Δερματολόγοι αντιμετωπίζουν επίσης το πόδι του αθλητή, επιχείλιος έρπης, εξανθήματα και κνίδωση, ψωρίαση, απώλεια μαλλιών, καθώς και τη θεραπεία των ουλών και των κονδυλωμάτων. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους λόγους είναι αρκετά ισχυροί για το πρώτο σας ραντεβού, και μετά από αυτό, ο γιατρός σας θα έχει μια σύσταση ως προς το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις.

Όσο για το τι μετράει ως ασυνήθιστο, όταν πρόκειται για κρεατοελιές και άλλες βλάβες του δέρματος, κοιτάξτε για τυχόν αλλαγές στην πληγείσα περιοχή. Αν ή κηλίδα σας αυξάνεται, ήρθε η ώρα για να κλείσετε ραντεβού. Αν αιμορραγεί και αρνείται να θεραπευθεί,  αυτό είναι επίσης ένα κακό σημάδι, και θα πρέπει να ελεγχθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο καρκίνος του δέρματος είναι να υποβάλλεσθε τακτικά σε ελέγχους, να φοράτε αντηλιακό όταν εκτίθεστε στον ήλιο και να πηγαίνετε στο δερματολόγο σας μία φορά το χρόνο τουλάχιστον.