Ελιές (Σπίλοι)

Ελιές (Σπίλοι)

Σχεδόν κάθε ενήλικας έχει μερικές ελιές. Οι Ενήλικες που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν συχνά περισσότερες κρεατοελιές. Μπορούν να έχουν δέκα με σαράντα ελιές στο δέρμα τους, αυτό είναι φυσιολογικό.Δεν πρέπει να ανησυχείτε  υπερβολικά για τις κρεατοελιές σας. Αλλά πρέπει να ξέρετε:

 • Ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα, μπορεί να αυξήσει τους σπίλους.
 • Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα και  πραγματοποιηθεί θεραπεία, το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί.
 • Το πρώτο σημάδι του μελανώματος είναι συχνά μια αλλαγή σε μια μοριακή – ή ένα νέο μόλο στο δέρμα σας.
 • Έλεγχος στο δέρμα σας μία φορά το μήνα – Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το μελάνωμα νωρίς.

Τύποι σπίλων

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ένα είδος ελιών που ονομάζεται κοινός σπίλος. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη μορίων. Ορισμένοι τύποι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για να πάθει μελάνωμα, που είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος. Αυτές οι ελιές περιγράφονται παρακάτω.

Δυσπλαστικοί σπίλοι (άτυποι σπίλοι) είναι συνήθεις καλοήθεις σπίλοι οι οποίοι μοιάζουν με το μελάνωμα. Τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεμονωμένα ή πολλαπλά μελανώματα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών των σπίλων που έχει ένα άτομο, τόσο πιο υψηλός είναι ο κίνδυνος. Οι ασθενείς που εμφανίζουν δέκα ή περισσότερους σπίλους, έχουν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν μελάνωμα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Οι άτυποι σπίλοι μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά εμφανίζονται στον κορμό, στο τριχωτό της κεφαλής, το κεφάλι και το λαιμό. Οι άτυποι σπίλοι σπανίως εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Συγγενικός σπίλος είναι όταν ένα άτομο γεννιέται με μοριακή. Περίπου, 1 στα 100 άτομα γεννιέται με μια μοριακή. Αυτές οι ελιές ποικίλουν σε μέγεθος από μικρές ως πολύ μεγάλες. Έχοντας συγγενικό σπίλο αυξάνετε ο κίνδυνος  για αναπτύξει κάποιος  μελάνωμα.

Σπίλος Spitz  είναι  μια τυχαίως  αυξανόμενοι ροζ ή σε χρώμα του δέρματος  και έχει θολό σχήμα. Αυτός ο σπίλος συνήθως μοιάζει με μελάνωμα αλλά δεν είναι. Ο σπίλος μπορεί να αιμορραγεί και να έχει ένα άνοιγμα που αποπνέει.Οι περισσότεροι σπίλοι Spitz εμφανίζονται στο δέρμα κατά τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής και αναπτίζοντε σε ενήλικες.

Επίκτητη σπίλοι είναι οι σπίλοι που εμφανίζονται  μετά την γέννηση ενός ατόμου.  Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα έχουν  περίπου 10 με 40 από αυτές τις ελιές. Αν ένα άτομο έχει 50 ή περισσότερες από αυτές το άτομο έχει υψηλότερο κίνδυνο για να εμφανίσει μελάνωμα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι δερματολόγοι κρεατοελιές;

Οι περισσότερες ελιές δεν χρειάζονται θεραπεία. Ένας δερματολόγος θα προτείνει αφαίρεση  σπίλου όταν:

 • Ενοχλεί τον ασθενή
 • Ένας ασθενής δεν βρίσκει ελκυστική την εμφάνιση του.
 • Θα μπορούσε να είναι καρκίνος του δέρματος

Οι άνθρωποι συχνά θέλουν να ξέρουν πώς μπορούν να ξεχωρίσουν ένα σπίλο  από μελάνωμα. Ένας σπίλος στο σώμα σας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Το χρώμα συχνά είναι καφέ αλλά ένας σπίλος μπορεί να είναι μαύρος, κόκκινος, ροζ  ή άχρωμος
 • Το στρογγυλό του σχήμα
 • Επίπεδος ή ελαφρώς αυξημένος
 • Να φαίνεται το ίδιο από μήνα σε μήνα

Οι κρεατοελιές σας μπορεί να μην μοιάζουν μεταξύ τους, ακόμη, και στο ίδιο πρόσωπο, οι κρεατοελιές μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος, σε σχήμα και σε χρώμα. Μερικές κρεατοελιές θα αλλάξούν σιγά-σιγά στην πάροδο του χρόνου, ίσως ακόμη και να εξαφανιστούν. Οι σπίλοι μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Μπορούν να αναπτυχθούν  στο τριχωτό της κεφαλής, ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και στα πέλματα και τις παλάμες, ακόμα και κάτω από τα νύχια.

Μελάνωμα

Αν δείτε ένα σπίλο ή μια νέα κηλίδα στο δέρμα σας να μεταβάλετε σε ασυμμετρία, σε περίγραμμα, σε χρώμα, σε διάμετρο και σας παρουσιάσει κνησμό ή αιμορραγία  δείτε έναν δερματολόγο αμέσως.