Ροδόχρους πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση  είναι ένα κοινό πρόβλημα του δέρματος που προκαλεί ένα εξάνθημα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία,  πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 10 και 35.

Η ροδόχρους πιτυρίαση  είναι συνήθως αβλαβής. Αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε έγκυες γυναίκες.

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το τι την προκαλεί.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες δερματικές παθήσεις, δεν είναι μια αλλεργική αντίδραση ή προκαλείται από έναν μύκητα ή βακτήρια.Δεν αποτελεί ένδειξη συστηματικής πάθησης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οφείλεται σε ιό ,συσχετίζεται με τον ερπητοϊό 7 ( ο ιός έχει ανευρεθεί στο αίμα, σε δερματικές βλάβες και σε λευκά αιμοσφαίρια κάποιων ασθενών.

 Ποια είναι τα συμπτώματα;

η ροδόχρους πιτυρίαση  προκαλεί ένα εξάνθημα.

• Το εξάνθημα αρχίζει συχνά με ένα ενιαίο, στρογγυλό ή οβάλ, ροζ σχήμα που είναι φολιδωτό με  υπερυψωμένα όρια (Herald patch). Το μέγεθος του  κυμαίνεται από 2 εκατοστά  έως 10 cm. Τα μεγαλύτερα  είναι πιο συχνά.

.• Ημέρες έως εβδομάδες αργότερα, χρώματος σωμόν, 1 εκατ. (0,4 ίντσες) έως 2 cm (0,8 ίντσες) οβάλ κηλίδες εμφανίζονται κατά ομάδες στην κοιλιά, στο στήθος, στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια. Εξανθήματα μερικές φορές εξαπλώνονται στο λαιμό, αλλά σπάνια στο πρόσωπο.

Οι βλάβες συχνά τείνουν να είναι παράλληλες στις γραμμές του δέρματος, καταλήγοντας σε εικόνα “χριστουγεννιάτικου δέντρου”• Το εξάνθημα δεν προκαλεί κνησμό στο 25% των ανθρώπων που έχουν ροδόχρου πιτυρίαση. Για το 50% των ανθρώπων, η φαγούρα είναι ήπια έως μέτρια. Και για το 25% των ανθρώπων, η φαγούρα είναι έντονη.

. • Το εξάνθημα διαρκεί συνήθως 6 έως 8 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετούς μήνες.

Το εξάνθημα μπορεί να λάβει άλλες μορφές. Στρογγυλεμένα εξανθήματα  (βλατιδώδες εξάνθημα) μπορεί να εμφανίζονται σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με σκούρο δέρμα. Σε κυψελοειδή μορφή (εξάνθημα των χοίρων) μπορεί να εμφανίζονται σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Πριν από το εξάνθημα μπορεί να αισθανθείτε κουρασμένοι όπως σε ένα κρυολόγημα . Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, ναυτία, πόνο στο λαιμό, και απώλεια της όρεξης.Γιατί το εξάνθημα ακολουθεί σε υψηλό ποσοστό λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Το φαρμακευτικό εξάνθημα, η ψωρίαση, το έκζεμα, η μυκητίαση του δέρματος  μπορούν να μιμηθούν το εξάνθημα Ένα εξάνθημα παρόμοιο με ροδόχρου πιτυρίαση μπορεί επίσης να προκληθεί από τη σύφιλη και από ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.

Αν έχετε ένα εξάνθημα στις παλάμες των χεριών σας ή στα πέλματα των ποδιών σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό από ό, τι ροδόχρους πιτυρίαση.

Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Ο γιατρός σας συνήθως διαγιγνώσκει τη νόσο με την κλινική εξέταση. Η διάγνωση ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολη

Αν η διάγνωση δεν είναι σαφής, ενα δείγμα του δέρματος μπορεί να ληφθεί από τη μολυσμένη περιοχή και εξετάζεται στο μικροσκόπιο (βιοψία). Αν η διάγνωση δεν είναι σαφής σε ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο, μια δοκιμασία για σύφιλη γίνεται συχνά .

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τοπική αγωγή μόνο, καθώς η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη. Συστηματική αγωγή απαιτείται στις βαρύτερες μορφές ή όπου συνυπάρχει έντονος κνησμός.. Επί μη ελέγχου του κνησμού χορηγούνται αντιισταμινικά από το στόμα, άν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από φαγούρα και την μείωση του εξανθήματος.

Αν το εξάνθημα διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες, επικοινωνήστε πάλι με το γιατρό σας.

Για την ανακούφιση  στο σπίτι:

• Κρατήστε την πάσχουσα περιοχή φαγούρα περιοχή δροσερή και υγρή. Εφαρμόστε επιθέματα με παγωμένο νερό. Αλλά να θυμάστε ότι η επανειλημμένη διαβροχή και ξήρανση στην πραγματικότητα θα στεγνώσει το δέρμα σας. Το ξηρό δέρμα μπορεί να κάνει τη φαγούρα χειρότερα.

• Αποφύγετε τη λήψη ζεστού ντους ή μπανιέρες. Κρατήστε το νερό τόσο κρύο όσο αντέχετε.

.• Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα στο δέρμα, ενώ είναι υγρό.

• Να φοράτε βαμβακερά ρούχα ή μετάξι. Αποφεύγετε να φοράτε μαλλί και ακρυλικά υφάσματα.

Χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια. Αποφύγετε αποσμητικά σαπούνια, όταν έχετε εξάνθημα.