Μυκητιάσεις

Μυκητολογικές ασθένειες του δέρματος

 Οι μύκητες είναι μια ανεξάρτητη ομάδα των οργανισμών των οποίων τα μέλη δεν έχουν χλωροφύλλη και ως εκ τούτου καμία δυνατότητα να διεξάγουν φωτοσύνθεση, έτσι, δεν μπορούν να συνθέσουν θρεπτικές ουσίες, γεγονός που τις καθιστά ζουν σαν σαπρόφυτα των φυτών, ή παράσιτα των ζώων και του ανθρώπου . Είναι διαφορετικοί οι φυτικοί μύκητες στη δομή, τη διατροφή και την αναπαραγωγή τους. Βρίσκονται παντού στη φύση: στην ξηρά, στο νερό και τον αέρα. Επίσης, η επαφή με μολυσμένα ζώα οικόσιτα (σκύλους, γάτες) ή άλλα κατοικίδια μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση των τύπων  μυκήτων που ονομάζονται ζωόφιλοι. Συνήθως θεωρείται ότι η σημασία των μυκήτων είναι λίγο μικρότερη σε σχέση με βακτήρια ή ιούς, αλλά η κατανομή των μυκητιάσεων του δέρματος και των νυχιών είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα συστηματική μυκητίαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία.

Μυκητιασικές λοιμώξεις δερματικές παθήσεις

Αριθμός ατόμων που υποφέρουν από λοιμώξεις από μύκητες, κυρίως στα πόδια και στην βουβωνική χώρα, αυξάνεται σημαντικά, ακόμη και σε χώρες με ανεπτυγμένη κουλτούρα γενικής υγείας. Για παράδειγμα,   λοιμώξεις από δερματόφυτα (μια ομάδα από μύκητες) είναι μόνο 10 – 20% από το σύνολο  των πασχόντων που επισκέπτονται δερματολόγους.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις παρατηρούνται εξίσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος και της μόλυνσης που εξαπλώνεται στα νύχια. Και, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ των μυκητιάσεων στο δέρμα που καλύπτεται με τα μαλλιά, γιατί στην περίπτωση αυτή η θεραπεία διαρκεί περισσότερο. Συνήθως, μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος του σώματος αρχίζουν με οβάλ ερυθρότητα, που απλώνεται περιφερειακά. Επίσης, μία από τις κοινές μορφές της ασθένειας προέρχεται από την ύγρανση ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, που συχνά εμφανίζονται σε άτομα που αθλούνται ή έχουν αυξημένη εφίδρωση των ποδιών (το λεγόμενο αθλητικό πόδι). Μια ειδική μορφή μυκητιασικής λοίμωξης, η ποικιλόχρους πιτυρίαση ,ποία προκαλεί την εμφάνιση χρωματισμένων λεκέδων στο δέρμα. Όταν παραμένουν κάποια υπόλευκα σημεία μετά τη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους ασθενείς ότι η θεραπεία ήταν ανεπιτυχής. Είναι απαραίτητο μόνο για να περάσει λίγος χρόνος, για την επιδερμίδα να ανακτήσει τη χρώση της. Στα νύχια, η μυκητιασική λοίμωξη μοιάζει πάχυνση και διαμελίζεται η πλάκα των νυχιών, η οποία γίνεται ερειπωμένη και κιτρινωπή, και στο χρόνο η μόλυνση εξαπλώνεται από το ένα νύχι στα υπόλοιπα.

Θεραπεία μυκητολογικών ασθενειών 

Η θεραπεία των  μυκητολογικών ασθενειών  εξαρτάται από το είδος των μυκήτων, τον εντοπισμό, την ηλικία του ασθενούς, κλπ. Για λοίμωξη του δέρματος, χρησιμοποιούνται κρέμες ή αντιμυκητιακά σαμπουάν. Πολύ συχνά, όταν πρόκειται για προσβολή από μύκητες των νυχιών, μια θεραπεία από το στόμα, (χάπι ή κάψουλα) είναι αναπόφευκτη. Ιδιαίτερη δυσκολία στη διάγνωση και μετέπειτα θεραπεία των μυκητιάσεων είναι η εφαρμογή των κορτικοστεροειδών. Εφαρμόζοντας αυτό το είδος της θεραπείας οδηγεί σε προσωρινή αναστολή των μεταβολών του δέρματος, αλλά και αργότερα στη διάδοση και επηρεάζουν τη βαθύτερη δομή του δέρματος (το λεγόμενο τριχοφυτίαση ινκόγκνιτο – κρυφό μυκητιασική λοίμωξη).

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε την εμφάνιση των μυκητιάσεων είναι οι εξής:

  •      - Η τακτική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής μεταξύ των οποίων είναι η πρόληψη της αυξημένης εφίδρωσης.
  •      - Σε δημόσιους χώρους (πισίνες, αθλητικά σωματεία, τα δωμάτια του ξενοδοχείου, κοινά ντους κλπ) δεν θα πρέπει να περπατάτε ξυπόλυτοι. Σε πισίνες και δημόσιες παραλίες:  στην άκρη της πισίνας θα έχετε υποδήματα, μετά την έξοδο από το νερό που θα τα φοράτε αμέσως, χωρίς να στέκεστε με το πόδι σας στην άκρη της πισίνας. .
  •      - Να φοράτε υποδήματα ανοιχτή και ελαφριά ρούχα και ευρύ το καλοκαίρι.
  •      - Ποτέ μην φοράτε υποδήματα άλλων.

Μυκητιασική λοίμωξη είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.. Μείωση μάζας σώματος θα μειώσει την πιθανότητα  μυκητιάσεων.

  •  Εάν παρατηρήσετε τριχόπτωση σε κατοικίδια ζώα ή τα εξημερωμένα ζώα μιλήσετε με έναν κτηνίατρο – που μπορεί να είναι ένα σημάδι της μυκητιασικής λοίμωξη στα ζώα.
  •  Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή απολέπιση του δέρματος , μιλήστε με έναν δερματολόγο, γιατί η μόλυνση θα εξαπλωθεί ακόμα.