Μέλασμα

Το μέλασμα  είναι ένα κοινό πρόβλημα του δέρματος. Προκαλεί καφέ με γκρι-καφέ κηλίδες στο πρόσωπο. Στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται στα μάγουλα,  στη γέφυρα της μύτης, στο μέτωπο, στο πιγούνι και πάνω από το άνω χείλος. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος που εκτίθενται πολύ ώρα στον ήλιο, όπως οι βραχίονες και ο λαιμός.

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μέλασμα.

Οι πιο κοινές θεραπείες για το μέλασμα είναι η προστασία από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα και να το ανανεώνετε  κάθε δύο ώρες. Οι δερματολόγοι συνιστούν, επίσης, να φοράτε  καπέλο με πλατύ γείσο, όταν είστε έξω. Το αντηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να σας προστατεύσει  για αυτό πρέπει να λαμβάνετε και άλλα μέτρα.

Το μέλασμα εμφανίζεται στο δέρμα των γυναικών πολύ πιο συχνά από ό, τι το δέρμα των ανδρών. Μόνο το 10% των ανθρώπων που έχουν μέλασμα είναι άνδρες. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μέλασμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάποιες γυναίκες εμφανίζουν μέλασμα όπως μερικοί την  αποκαλούν μάσκα της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες φαίνεται να προκαλέσουν μέλασμα σε ορισμένες γυναίκες που κυοφορούν.

Τι προκαλεί μέλασμα;

Το τι προκαλεί μέλασμα δεν είναι ακόμη σαφές. Αυτό πιθανόν συμβαίνει όταν το χρώμα λήψης των κυττάρων του δέρματος (μελανοκύτταρα) παράγει πάρα πολύ χρώμα. Οι άνθρωποι με δέρμα σκούρου χρώματος είναι πιο επιρρεπείς σε μέλασμα επειδή έχουν πιο ενεργό μελανοκύτταρο από εκείνους με ανοιχτού χρώματος δέρμα.

Άλλοι παράγoντες:

 • Έκθεση στον ήλιο: ΟΙ υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο διεγείρει τα μελανοκύτταρα. Στην πραγματικότητα, μόνο μια μικρή ποσότητα της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μέλασμα. Η έκθεση στον ήλιο είναι ο λόγος που το μέλασμα συχνά το καλοκαίρι αυξάνετε η έκταση του. Είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι το ξαναεμφανίζουν.
 • Μια αλλαγή των ορμονών: Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συχνά μέλασμα. Όταν το μέλασμα εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες,  ονομάζεται χλόασμα ή η μάσκα της εγκυμοσύνης. Τα αντισυλληπτικά χάπια και φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης μπορούν να προκαλέσουν μέλασμα.
 • Καλλυντικά: Προϊόντα φροντίδας του δέρματος που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το  μέλασμα.

 

Πώς ο δερματολόγος κάνει διάγνωση στο μέλασμα;

Οι δερματολόγοι μπορούν να διαγνώσουν στους περισσότερους ασθενείς το μέλασμα με την εξέταση του δέρματος τους. Για να δει ο δερματολόγος  πόσο βαθιά το μέλασμα διαπερνά το δέρμα μπορεί να κοιτάξει κάτω από το δέρμα σας με μια συσκευή.
Μερικές φορές το μέλασμα μπορεί να μοιάζει με μια άλλη πάθηση του δέρματος. Για να αποκλειστεί μια άλλη πάθηση του δέρματος, η δερματολόγος  μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι του δέρματος. Αυτή η διαδικασία λέγεται βιοψία. Ένας δερματολόγος μπορεί γρήγορα και με ασφάλεια να εκτελέσει μια βιοψία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο.

Πώς αντιμετωπίζουν οι δερματολόγοι το μέλασμα;

Το μέλασμα μπορεί να εξασθενίσει από μόνο του. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν μια σκανδάλη προκαλεί το μέλασμα, όπως μια εγκυμοσύνη ή τα αντισυλληπτικά χάπια. Όταν η γυναίκα γεννάει ή να σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά, μπορεί να εξασθενίσει το μέλασμα.Μερικοί άνθρωποι, όμως, έχουν μέλασμα για χρόνια – ή ακόμα και για μια ολόκληρη ζωή.  Οι θεραπείες συνήθως  περιλαμβάνουν:

 • Υδροκινόνη: Το φάρμακο αυτό είναι κοινό για κάποιον που κάνει πρώτη φορά θεραπεία. Εφαρμόζεται στο δέρμα και λειτουργεί σαν λεύκανση του δέρματος.
 •  Τρετινοΐνη  και κορτικοστεροειδή: Για να ενισχυθεί η ελάφρυνση του δέρματος, δερματολόγος  μπορεί να συνταγογραφήσει ένα δεύτερο φάρμακο. Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι η τρετινοΐνη ή κορτικοστεροειδή. Μερικές φορές ένα φάρμακο μπορεί να περιέχει τρία  φάρμακα (υδροκινόνη, τρετινοΐνη και κορτικοστεροειδές) σε μία κρέμα. Αυτό συχνά προτείνει ενας δερματολόγος.
 • Διαδικασίες: Πλέον στο ιατρείο μας εφαρμόζεται μια νεότατη μέθοδος με σημαντικά αποτελέσματα μέχρι πλήρους εξαλείψεως του μελάσματος εάν βέβαια το βάθος του δεν φτάνει στο χόριο.Πρόκειται για τη μοναδική δερματική θεραπεία ανάπλασης παγκοσμίως που δεν καταστρέφει την επιδερμίδα διότι βασίζεται στην τεχνολογία Skin Micro-Needling. Η θεραπεία Medical Dermaroller® βασίζεται στην απευθείας μηχανική διέγερση του Χορίου, της ενεργής στοιβάδας του δέρματος που περιέχει τους ινοβλάστες που παράγουν το Κολλαγόνο.Το Medical Dermaroller® διεγείρει το Χόριο, το οποίο αντιδρά με τη φυσιολογική απάντηση της παραγωγής φυσικού Κολλαγόνου. Αυτή είναι η Διαδερμική Διέγερση Κολλαγόνου ή Collagen Induction Therapy, C.I.T. 

 • Η αποτελεσματικότητα αυτή οφείλεται στο ότι το Dermaroller® αυξάνει περίπου 2000% την απορρόφηση των παραπάνω δραστικών συστατικών που αναφέραμε οτι είναι για την αντιμετώπιση του μελάσματος.
 • Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μετά τη θεραπεία στο  μέλασμα, να καλέσετε το δερματολόγο σας:
 • Ερεθισμός του δέρματος
 • Σκούρο χρώμα του δέρματος
 • Άλλα προβλήματα

Πολλοί άνθρωποι με μέλασμα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Το μέλασμα μπορεί να είναι επιθετικό, όμως μπορεί να πάρει μερικούς μήνες θεραπείας για να δούμε βελτίωση. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του δερματολόγου σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα έχετε το μεγαλύτερο όφελος από τη θεραπεία. Επίσης  να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος και άλλες παρενέργειες.

Αφού το μέλασμα σας έχει περάσει, ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία στο δέρμα σας. Δηλαδή να κάνετε μια θεραπεία συντήρησης. Η θεραπεία συντήρησης μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή από το μέλασμα.

Να φοράτε πάντα αντηλιακό και καπέλο!!