Δερματολογικά προβλήματα στην εφηβεία.

Ακμή

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ακμή είναι εν μέρει κληρονομική. Αλλά αυτό είναι τόσο κοινό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων, αφού έχει υπολογιστεί ότι το 90 τοις εκατό του συνόλου των νέων πάσχουν  σε κάποιο βαθμό από ακμή. Στην πραγματικότητα, ένα από τα αντικίνητρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της διαταραχής αυτής του δέρματος είναι ότι η ακμή είναι τόσο κοινή ώστε να παραμελείται από πολλούς νέους. Η αναμονή να περάσει η ακμή μόνη της, μπορεί να είναι ένα σοβαρό λάθος, διότι σπυράκια, και κηλίδες, που κάνουν τη ζωή δύσκολη σε πολλούς έφηβους μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σημαντικά. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλές. Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη δερματολόγου σε περιπτώσεις σοβαρής ή ιδιαίτερα επίμονης ακμής.

Υπερδραστήριοι αδένες 

Η ακμή δεν είναι μια σοβαρή απειλή για  ένα παιδί, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή παραμόρφωση σε μια στιγμή της ζωής του, ειδικά όταν οι περισσότεροι νέοι είναι ευαίσθητοι για την εμφάνισή τους. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, από την εφηβεία στην πρώιμη ενήλικη ζωή, και προκαλείται από την κακή ρύθμιση του δέρματος σε εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων. Η ανισορροπία που προκύπτει από τις ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος θα αυτοδιορθωθεί τελικά. Αλλά για να αποτραπούν μόνιμες ουλές, ένα απλό πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά.

Η ακμή προκαλείται από υπερβολικά ενεργούς αδένες  στο δέρμα. (διαβάστε περισσότερα)

Περιποίηση του δέρματος

Το πρόσωπο πρέπει να πλένεται αρκετές φορές την ημέρα με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι. Θα πρέπει να στεγνώσει καλά και απαλά με μια καθαρή πετσέτα. Η απρόσεκτη διαχείριση των ατελειών, όπως η συμπίεση με τα δάκτυλα, μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Οι έφηβοι πρέπει επίσης να αποφεύγουν να αγγίζουν τό πρόσωπο τους. Εάν η κατάσταση του δέρματος είναι χειρότερη από μερικά ήπια σπυράκια, ένας δερματολόγος θα χορηγήσει τοπική φαρμακευτική αγωγή, αντιβιοτικά, ορμόνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως αρκετούς μήνες και υπάρχει αισθητή βελτίωση.

Άλλες προφυλάξεις

Οι νεαρές γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κρέμες ή τα καλλυντικά, εκτός εάν έχουν εγκριθεί από γιατρό. Οι νεαροί άνδρες που ξυρίζονται πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην κοπούν σπυράκια. Θα πρέπει να ζητείται συνδρομή ιατρού για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον ελέγχο της ακμής. Αν και η διαταραχή του δέρματος δεν είναι ένα διατροφικό πρόβλημα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα τείνουν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχει μια έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των γιατρών ως προς το εάν η σοκολάτα, ανθρακούχα αναψυκτικά, ξηροί καρποί, γλυκά, και άλλα συγκεκριμένα στοιχεία σνακ μπορεί να είναι οι ένοχοι. Και πάντα υπάρχει η πιθανότητα ότι, επειδή κάθε παιδί αναπτύσσεται ιδιαίτερα, ένα τρόφιμο που προκαλεί ακμή στο πρόσωπο ενός εφήβου δεν θα επηρεάσει έναν αδερφό ή συμμαθητή με τον ίδιο τρόπο.