Τι είναι μια ακτινική κεράτωση, και ό, τι μοιάζει;

Μια ακτινική κεράτωση (ΑΚ), επίσης γνωστή ως ηλιακή κεράτωση, είναι μιά μικρή, σκληρή κηλίδα που συμβαίνει  στο δέρμα που έχει εκτεθεί χρονίως στον ήλιο. Οι ακτινικές κερ

ατώσεις γενικά έχουν μετρηθεί σε μέγεθος μεταξύ 2-6 χιλιοστών σε διάμετρο . Έχουν συνήθως κοκκινωπό χρώμα, με μια τραχιά υφή και συχνά έχουν ένα λευκό ή κιτρινωπό σημείο στην κορυφή.

Εκτός από την τραχιά αίσθηση, άτομα με ακτινική κεράτωση μπορεί να αισθάνονται πόνο όταν τα δάχτυλα ή τα ρούχα τρίβονται μεταξύ τους.

 Εξειδικευμένες μορφές ακτινικών κερατώσεων είναι:

Το δερματικό κέρας, στο οποίο από το δέρμα προεξέχει σε ένα παχύ εξάνθημα  κωνικό σαν κέρας , και η ακτινική χειλίτιδα, η οποία αναφέρεται στην κλιμάκωση και την τραχύτητα του

 

κάτω χείλους και θόλωμα των συνόρων του χείλους και του παρακείμενου δέρματος.

Ποιος είναι σε κίνδυνο για μια ακτινική κεράτωση;

Εκείνοι που αναπτύσσουν ακτινικές κερατώσεις  είναι οι ανθρώποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, επίσης αυτοί που έχουν περάσει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στη δουλειά ή στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια πολλών ετών ή που έχει εκτεθεί το δέρμα τους σε ηλιοθεραπεία. Το δέρμα τους έχει συχνά ρυτίδες, στίγματα, και αποχρωματισμούς από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης σε κίνδυνο για ανάπτυξη ακτινικών κερατώσεων περιλαμβάνονται  εκείνοι που έχει το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατασταλεί, όπως ασθενείς μεταμόσχευσης οργάνων, καθώς και οι ασθενείς με ψωρίαση.
Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά οι γιατροί προτείνουν την άμεση θεραπεία ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των πλακωδών κυττάρων.

Συνιστώμενη θεραπεία με PUVA  (τοπική, μακρού κύματος υπεριώδες φως συν από του στόματος λήψη χημικών ουσίων.)